Te veel chloor in je zwembad? Probeer onze tips!

Door verschillende omstandigheden kan het zijn dat je last krijgt van te veel chloor in je zwembad. Voor alle duidelijkheid, chloor is onmisbaar voor het bestrijden van bacteriën en algen. Chloor als er organische verontreinigingen in het water zijn zoals zonnecrème, huidvetten, oliën en urine gaat ook chloor dit bestrijden. Dat is niet de bedoeling, want doordat de chloortabletten ook tegen deze vervuiling moeten werken, zal je veel sneller nieuw chloor moeten toedienen. Hoe kan je nu het chloorgehalte verminderen? Hieronder vind je alle tips! 

 

Chloorgehalte meten

Voordat je minder chloor in je zwembad gaat gebruiken, is het uiteraard goed om te weten hoe hoog het chloorgehalte nu werkelijk is. Met de zwembad teststrips kan je onmiddellijk meten of er veel of weinig chloor in je zwembad zit. Je meet dan steeds het vrije chloorgehalte, want die zorgt voor de desinfectie van het water. Hou bij voorkeur een chloorgehalte aan tussen 1 en 2 ppm voor een voldoende gedesinfecteerd zwembad.

 

 

Last van te veel chloor in je zwembad?

Is je chloorgehalte aan de hoge kant? Dan zijn er een aantal producten die chloor gaan helpen om mee het vuil in het zwembad bestrijden. Het chloor kan op deze manier langer meegaan en hoeft niet zo vaak bijgevuld te worden. 

Het product Cristal Clear toevoegen is een slim idee, want het gaat mee de strijd aan tegen organische bevuiling in het zwembad. Dit trucje zorgt er al snel voor dat je het chloorgebruik met 50% kan verminderen! Zo hoeft het chloor deze niet meer te bestrijden en kan het zich weer focussen op het bestrijden van bacteriën.

 

Een vlokmiddel zoals Micro Floc of Floc Socks zorgt er eveneens voor dat het chloor minder werk heeft. Het vlokmiddel doet namelijk de fijnste verontreinigingen in het zwembad samenvlokken, waarna ze naar de bodem zakken. Vervolgens kan je de vlokjes verwijderen met een schepnet, maar de meest doeltreffende manier is de vlokjes opzuigen met een bodemzuiger of zwembad stofzuiger.  

 

 

OXY-Pool en Spa is een chloorvrije ‘shockbehandeling’ dat organische verontreiniging vernietigt door zuurstof in het water te brengen. Het ‘verbrandt de vervuiling met zuurstof’ zodat er geen slecht ruikende en irriterende chlooramines gevormd worden. Het kan chloor niet vervangen, maar vermindert wel het gebruik met de helft doordat het actieve vrije chloorgehalte langer aanwezig blijft!

 

Heb je all eens overwogen om het zand in je zandfilter te vervangen door zeoliet filtersubstraat? Hierdoor worden er veel fijnere vuildeeltjes gefilterd, wordt het water duidelijk helderder en vermindert het chloorgebruik met 50%! Bovendien moet je zand minstens om de 2 jaar vervangen, terwijl zeoliet wel tot 5 jaar goed kan blijven!

 

 

Is chloor veilig?

Chloor het meest gebruikte product om zwembaden gezond te houden. Het wordt zelfs in een beperkte hoeveelheid in ons drinkwater gebruikt om het te ontsmetten! Het is dan ook absoluut veilig om te gebruiken, mits je de normale dosering respecteert. De BSI chloorproducten zijn getest en goedgekeurd door de overheid - dit herken je aan het blauwe deksel - en zijn dus van de allerhoogste kwaliteit.

 

Tip! Je kan best de inhoud van het zwembad berekenen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering te kunnen toedienen.