Leeg zwembad schoonmaken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je je zwembad niet leeg hoeft te laten lopen om het grondig te kunnen reinigen. Algemeen gesteld kan je zeggen dat je alleen je zwembad volledig laat leeglopen als het zodanig vervuild is dat het onbegonnen werk zou zijn om het nog recht te trekken. In alle andere gevallen raden we je aan om het bestaande zwembadwater weer proper te krijgen. 

 

Groen zwembadwater voorkomen

Je staat er soms versteld van hoe vuil je zwembad kan worden. Water dat niet zo goed wordt onderhouden, is de ideale broeihaard voor bacteriën en algen. Het groene zwembadwater en glibberige randen nodigen bovendien niet echt uit om een plons te nemen. Zonde natuurlijk! Er zijn een aantal zaken die je kan toepassen om te vermijden dat het zo ver komt dat je afscheid moet nemen van je zwembadwater: 

  • Onderhoud in de winter: Je zwembad winterklaar maken houdt in dat je het goed moet onderhouden tijdens de winter. Zo heb je het enorme voordeel dat je in het voorjaar niet geconfronteerd wordt met onbruikbaar zwembadwater. BSI Winterproof is de oplossing om je zwembad de winter te laten overleven.
  • Chloor: Het is essentieel om chloor te gebruiken in je zwembadwater om het desinfecteren. Zo krijgen bacteriën en algen geen kans om te groeien! Wanneer je het zwembad voor de eerste keer weer gaat gebruiken kan je een chloorshock toepassen. Tijdens het seizoen volstaat het meestal om langwerkende chloortabletten in een chloordrijver te doen. 
  • Afdekzeil: Gebruik het afdekzeil consistent doorheen het seizoen. Wanneer het zwembad niet gebruikt wordt, kan je het best afdekken met een zeil. Bladeren, insecten en vuil kunnen zo niet in het water terechtkomen.

 

Het lege zwembad schoonmaken

Heb je een zwembad in vinyl of plastic? Dan is de Power Cleaner van BSI wat je nodig hebt! Het is een nieuw en krachtig reinigingsmiddel, speciaal ontwikkeld om al het grauwe vuil en aanslag op vinyl en andere kunststoffen te verwijderen. Het is belangrijk dat je bij gebruik van de Power Cleaner steeds vermijdt dat het product in direct contact met het water komt. Daarom is het ideaal om te gebruiken als het zwembad nog leeg is. Spuit het product op de schoon te maken oppervlakte, wrijf het vuil weg en spoel daarna alles grondig af met water. Heb je een groot zwembad? Dan kan het een slim idee zijn om een zwembad telescoopsteel te gebruiken waarop je een zwembadborstel kan bevestigen. Op die manier kan je eenvoudig alle wanden en de waterlijn schoonmaken. Uiteraard kan je deze borstel ook gebruiken om het zwembad schoon te maken wanneer het gevuld is. 

 

Wat erg belangrijk is, is dat je een zwembad nooit te lang leeg mag laten staan. Bij een ingegraven zwembad dat leegstaat, kan de grond er namelijk voor zorgen dat de wanden naar binnen worden gedrukt. Op deze manier loop je het risico dat de wanden na een tijdje gaan invallen en dat wil natuurlijk niemand! Vul het zwembad dus na het schoonmaken zo snel mogelijk terug met water.

 

Tip! Je kan best de inhoud van het zwembad berekenen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering te kunnen toedienen.