Gronddoeken

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Filteren

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

GRONDDOEK OF WORTELDOEK AANLEGGEN IN JE TUIN

De worteldoek (ook wel anti-worteldoek of gronddoek genoemd) gebruik je in je tuin of moestuin voor het weren van ongewenst onkruid. Ook zorgt de afdekking ervoor dat de bodem vochtig blijft. Ga je een border aanleggen? Dan komt de anti-worteldoek zeker van pas als scheidingsmateriaal tussen de ondergrond en de te bewerken oppervlakte zoals bv. tussen grindpaden en borders.

Waarom een worteldoek gebruiken in je moestuin?

Velen zweren erbij om een onkruidwerende doek in de moestuin te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende redenen.

  • Minder onderhoud - Allereerst zorgt de doek ervoor dat je minder onderhoud hebt. De doek houdt stopt het onkruid van groeien en je hoeft dus niet elke paar dagen op je knieën onkruid gaan wieden. 
  • Optimale gewasgroei - Wanneer onkruid te hoog groeit neemt dit ook belangrijk voedsel en licht af van de gewassen. De worteldoek houdt het licht tegen, maar laat wel het noodzakelijke water doorstromen. 
  • Minder herbiciden nodig - Een bijkomend voordeel van de gronddoek is dat je het gebruik van onkruidverdelgers tot een minimum kan beperken.

Hoe installeer je een anti-worteldoek in de tuin?

Een worteldoek is makkelijk aan te brengen in de tuin. Sommige doeken zijn voorzien van een groene belijning waardoor je perfect kan uitmeten waar je gewassen of planten komen te staan. Het is slim om de doek goed te verankeren zodat deze in alle omstandigheden op zijn plaats blijft liggen. De stevigste verankering verkrijg je door het gebruik van grondpennen.

  1. Maak de ondergrond zo vlak mogelijk.
  2. Er mogen geen vouwen ontstaan en geen randen rechtop staan.
  3. Vermijd dat je veel stukken moet overlappen. Kan het niet anders? Maak dan een overlap van minstens 5 cm.
  4. Zorg voor een extra rand van 15 cm die je vervolgens ingraaft.
  5. Maak het doek elke 80 cm vast met een gronddoekpen.
  6. Indien je voor het te bedekken oppervlak meerdere doeken nodig heeft, dien je voor een overlap van 20 cm te zorgen.

Wat is een goede worteldoek?

Let bij het uitkiezen van een worteldoek op het gewicht. Doeken met een zwaardere kwaliteit houden meer onkruid tegen. De kwaliteit van de doek wordt uitgedrukt met X aantal gram per vierkante meter. Vanaf 90 gram per vierkante meter heb je te maken met een degelijke kwaliteit van doek.

Kunnen we jou helpen?