Toggle Nav
Winkelwagen

Spaden & schoppen

Spaden & schoppen

Producten 1-24 van 34

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 34

Pagina
per pagina

Spades: welke kies je?

Ken jij het verschil tussen een schop en een spade? Wel, een spade dient om de grond los te maken en is doorgaans scherper en platter dan een schop. Een spade gebruik je doorgaans voor het omspitten van grond, verplanten of planten en kabelwerken. Het verschil tussen de spades ligt voornamelijk is het formaat en het materiaal van het blad , de lengte en het materiaal van de steel, de dulverbinding en de aanwezigheid van voetsteuntjes.

Het model van de spade

Er zijn verschillende modellen van spades beschikbaar. In het algemeen geldt: hoe zwaarder de grond, hoe smaller het blad. Vaak zijn er  bovenaan het blad voetsteuntjes voorzien die je helpen om extra kracht te zetten op de spade en tegelijk je laarzen tegen sneden beschermen.  Bepaalde modellen zijn genoemd naar regio’s waar ze geliefd zijn zoals bv. de Senlis spade, de Limburg spade of de Namen spade.

Een grondwerkspade is een zeer smalle spade met een scherpe rand waarmee je moeiteloos haarwortels van planten doorsnijdt. Boomspaden gebruik je voornamelijk voor de tuinaanleg en in boomkwekerijen. Voor het uitgraven van sleuven om bv. kabels en waterleidingen te plaatsen, gebruikt men meestal een spade met een extra lang en smal blad. Dit soort spades noemt men een draineerspade of een kabelspade.

Het materiaal van de steel

Spades zijn beschikbaar met verschillende soorten stelen. Uiteraard is de ene steel de andere niet. Bij MarketOnWeb hebben we spades met stelen in beukenhout, essenhout, hickory of glasvezel. Wanneer je een spade wilt met een houten steel, kies je best voor essenhout of hickory. Essenhout is erg sterk, maar tegelijkertijd flexibel genoeg. Hickory is een taaie houtsoort uit Canada die zeer geschikt is voor het zwaardere werk. Beukenhout is een goedkopere variant, die iets minder sterk is en iets minder bestand is tegen water. 

Wie voor professionele doeleinde een spade nodig heeft, kiest meer en meer voor een steel uit glasvezel. Miljoenen haarfijne glasvezels worden samengevoegd met epoxyharsen tot een supersterke steel. Bij een glasvezelkernsteel is de kern gemaakt uit glasvezel omringt door PVC. Deze steel is tot 5x sterker dan een houten steel. Bij een volle glasvezelsteel is de steel vervaardigd uit homogene getrokken glasvezel, 100% parallel en continu. Deze steel is tot 10 keer sterker dan een houten steel!

Dulverbindingen

De dul (of het huis) is de verbinding tussen de steel en het blad van de spade. De vorm van deze dul kan een invloed hebben op hoe stevig of flexibel de bevestiging is. Een zwanenhalsspade heeft een erg uitgesproken dulverbinding. De dul is veel langer - zoals een zwanehals - dan bij andere spades, wat de verbinding extra stevig maakt! Een spade met open dul is ideaal voor lichtere grondsoortenVoorbeelden van een spade met open dul zijn de hoveniersspade of de damesspade.

 

Helpdesk