Rubberen tochtstrips plaatsen

Voel je de tocht waaien tot in je zetel? Dan is het dringend tijd om actie te ondernemen! Via de kieren langs je deur- of raamkozijn ontsnapt de verwarmde lucht naar buiten en sluipt de koude tocht naar binnen. Het resultaat? Een hoge energiefactuur, terwijl je binnen nog steeds kou lijdt! Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: het plaatsen van rubberen tochtstrips!

Wat heb je nodig?

  • Emmer met water
  • Ontvetter
  • Rubberen tochtstrips
  • Schaar of stanleymes
  • Meetlint

Stap 1: Meet de omlijsting van je raam of deur.

Meet eerst de omtrek van de omlijsting die je wilt voorzien van tochtstrips. Zo weet je meteen hoeveel meter tochtstrips je moet aankopen. Meet eveneens de breedte van de kier, want er zijn tochtstrips van verschillende diktes beschikbaar. Hou de afmetingen bij om de tochtstrips later eenvoudig op maat te snijden.

 

 

Stap 2: Bereid het kozijn voor op de tochtstrip.

Voor je begint is het belangrijk om het deur- of raamkozijn proper en stofvrij te maken. Gebruik hierbij een ontvetter, zodat de strip zeker goed zal plakken. Zorg ervoor dat de ondergrond weer volledig droog is voor je van start gaat.

 

 

Stap 3: Snij de rubberen tochtstrip op maat.

Meet elke zijde van het kozijn op en knip de tochtstrips op maat van elke zijde. Knip ze zeker niet te kort, want dan zal de tocht zijn weg alsnog naar binnen vinden. Je kan er ook voor kiezen om de strip af te rollen terwijl je kleeft en op het einde afsnijden, maar dit werkt doorgaans iets onhandiger.

 

 

Stap 4: Kies de juiste kleefzijde.

Je kleeft de tochtstrip altijd aan de kant waar de deur of raam tegenaan sluit. De deur moet netjes aansluiten op de strip, zodat de kier luchtdicht is gemaakt. Een bijkomend voordeel hiervan? Je raam of deur is meteen ook beter geïsoleerd tegen geluid!

 

 

Stap 5: Bevestig de tochtstrips.

De meeste tochtstrips zijn zelfklevend. Trek geleidelijk het papier van de zelfklevende laag, terwijl je deze langs het kozijn houdt en druk goed aan. Ga de tochtstrip zeker niet uitrekken, want hierdoor zal hij niet lang blijven kleven.