Bladluis bestrijden: advies & tips!

Bladluizen zijn kleine insectjes die we massaal zien opduiken in het voorjaar en de zomer. Ze voeden zich met het sap van jonge plantenscheutjes en knoppen uit de grond, waardoor de plantjes zullen stoppen met groeien. De ergste schade zal zich echter voordoen wanneer ze virussen als witziekte en roetdauw overbrengen op de planten. Heb je een aantal bladluizen gespot? Onderneem dan onmiddellijk actie, want bij warm en vochtig weer vermenigvuldigen bladluizen zich in een razendsnel tempo!

Welke schade brengt de bladluis toe?

Er zijn heel wat verschillende soorten bladluizen. Iedereen kent inmiddels wel de groene bladluis, maar ook de dopluis, schildluis en zwarte bladluis zorgen voor schade in de tuin. Bladluizen leven voornamelijk in kolonie en ze zijn meestal in groep terug te vinden aan de onderkant van bladeren of knoppen. Op deze plaatsen voeden ze zich door het sap te zuigen uit, waardoor de - meestal jonge - planten stoppen met groeienHelaas stopt het daar niet. Bladluizen zijn immers voornamelijk ongewenst door de virussen die ze overbrengen op de planten. De getroffen planten krijgen op hun beurt te maken met ziektes zoals roetdauw, witziekte en roest

Zwarte, groene en wolluizen scheiden honingdauw af, waardoor  de plant kan te maken krijgen met schimmels. Mieren zijn verzot op deze zoete afscheiding van bladluizen, waardoor er een bijzondere wisselwerking ontstaat tussen deze twee insecten. De mieren voeden zich met de honingdauw en in ruil treden ze op tegen mogelijke vijanden van de bladluis zoals lieveheersbeestjes. Door deze bijzondere band speelt de mier een belangrijke rol in de verspreiding en instandhouding van bladluizenkolonies.

Naast schade aan sierplanten en andere aanplantingen van particulieren kan een virusoverdracht door bladluizen ook voor economische schade zorgen wanneer ze oogsten en gewassen verwoesten.

Natuurlijke bestrijding van de bladluis

Wie niet meteen met chemische bestrijdingsmiddelen aan de slag wilt gaan, kan beroep doen  op enkele natuurlijke vijanden van de bladluis. Vogels voeden vaak hun jongen met bladluizen, dus het kan helpen om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Hang bijvoorbeels nestkastjes op, verspreid voeding in de winter en kies voor inheems planten. Lieveheersbeestjes en hun larven zijn waarschijnlijk de grootste vijanden van bladluizen, maar ook zweefvliegen, oorwormen en roofwantsen zien ze als een lekker hapje. Het uitzetten van deze natuurlijke vijanden van de bladluis heeft echter voornamelijk succes in kassen en serres.

Heb je het niet zo met het uitzetten van nog meer insecten in je tuin? Probeer dan eens planten zoals citroenmelisse, bieslook of lavendel in je tuin te verwerken. Zet een aantal van deze sterk geurende plantjes in de buurt van planten die gevoelig zijn bladluizen, zodat ze vertrekken door de afstotende geur. Salie is weliswaar een uitzondering op deze regel, want deze plant trekt de bladluizen net aan. Planten die gevoelig zijn voor een invasie van bladluizen zijn onder meer margriet, knoopkruid en vlier, dus probeer deze planten te vermijden in je tuin.

Tips om bladluizen ecologisch te bestrijden 

Zijn de bladluizen desondanks deze maatregelen toch gearriveerd? Probeer dan eens mengsel van brandnetels en water. Overgiet brandnetels met heet water, laat enkele dagen trekken, zeef de brandnetels eruit en vernevel het mengsel met een drukspuit overvloedig over de getroffen plant. Voor deze methode wordt ook wel eens een aftreksel van tabak, maar dat is niet aan te raden door de schadelijke chemische stof nicotine die hierbij vrijkomt. Ook water met groene zeep of afwasmiddel wordt onterecht aangeprezen: de bladluizen gaan misschien wel dood, maar je planten zullen het waarschijnlijk ook niet overleven! 

Bladluis bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Indien bovenstaande tips niet helpen of als je snel actie wilt ondernemen, kan je nog steeds beroep doen op bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen. Er zijn concentraten beschikbaar die je moet verdunnen met de juiste hoeveelheid water en daarna in een drukspuit moet gieten om te vernevelen. For-Insect of Multisect zijn hiervan erg populaire voorbeelden. Deze producten worden in de sapstroom van de plant opgenomen, zodat de insecten sterven die zich ermee voeden. De populariteit heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de doeltreffendheid: binnen de 24 uur ben je van de bladluizen af en het heeft een nawerking van 3 tot 4 weken. Wil je liever een eenvoudigere oplossing? Kies dan voor een gebruiksklare spray die reeds de juiste verhouding insecticide en water bevat zoals bijvoorbeeld de Formusect Spray voor rozen en buxushagen. 

Het spreekt voor zich dat bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen de nodige voorzichtigheid hoort. Gebruik steeds handschoenen en een mondmasker bij het gebruik van bestrijdingsproducten en was je handen zorgvuldig na de behandeling. Bespuit liever geen gewassen die net in bloei staan, zodat blijven bijen en andere bestuivende insecten beschermd.

Bladluizen in de winter behandelen

In de winter ben je waarschijnlijk niet bezig met wat er zich in je tuin afspeelt, maar dat is nu net het moment wanneer je aan preventie kan doen. Door planten die gevoelig zijn voor bladluizen al in de winter te behandelen, voorkom je immers een grote bladluizenplaag in het voorjaar. Neem nu bijvoorbeeld het ecologische product Vernotex Garden van Edialux. Dit product heeft een contactwerking, omdat de olie een ondoordringbare film legt over de plant en de luizen stikken. Het is ideaal tegen zowel allerlei soorten bladluizen als de wintereieren van spint. Een pluspunt van Vernotex Garden is dat het zowel geschikt is voor bladhoudende als bladverliezende bladeren.