Buxusmot bestrijden: hoe begin je eraan?

Tijdens de lente kunnen we weer heerlijk genieten van het zonnetje, maar helaas ontwaakt op dat moment ook de buxusmot weer uit zijn winterslaap. Het zijn vooral de rupsen van deze mot die voor heel wat schade zorgen aan jouw buxusplanten. Controleer tijdig je buxushagen op rupsen en poppen van deze mot, zodat je onmiddellijk kan ingrijpen! Momenteel zijn er vermoedens dat bepaalde insecticiden tegen de buxusmot een nadelig effect zouden hebben op vogels die zich voeden met deze rupsen. Wees dus waakzaam bij het gebruik van insecticiden tegen de buxusmot en ruim dode rupsen en motten zo snel mogelijk op. We blijven het nieuws hieromtrent volgen en hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over een oorzakelijk verband.

 

De buxusmot herkennen

De buxusmot of de cydalima perspectalis komt oorspronkelijk uit Azië en zou rond 2005 in Europa zijn geraakt door de invoer van bepaalde buxusplanten. De motten hebben witte vleugels met een bruine rand en worden ongeveer 4 cm groot. Doordat ze een erg grote voorkeur hebben voor buxus worden ze in de volksmond vaak "buxusmot" genoemd. De buxusmot is vooral ’s nachts actief, maar met wat (on)geluk spot je hem overdag. Hoewel de motten niet erg lang leven (8 tot 14 dagen), leggen ze in deze korte periode wel hun eitjes onderaan de buxusplanten. De buxusmot zelf zal niet veel schade aanbrengen aan je planten, maar aangezien ze hun eitjes in de buxus leggen, zijn ze wel indirect de boosdoener. Het is daarom interessant om een feromoonval te plaatsen nabij je buxushaag. Dankzij deze val kan je ten eerste vaststellen of je last hebt van de buxusmot en ten tweede kunnen ze zich niet meer voortplanten eens je ze gevangen hebt.

 

 

 

 

 

De rupsen van de buxusmot herkennen

De eitjes van de buxusmot hebben een geelgroene kleur en zie je meestal aan de onderkant van de buxusplant. Het zijn kleine bolletjes die wat korrelig lijken van structuur en ze hangen met tientallen in elkaars buurt. Wanneer de rupsen uit de eitjes komen zien ze felgroen met een zwart kopje. Na verloop van tijd zie je duidelijk de zwarte en witte strepen op hun rug. Als de rupsen volgroeid zijn, spinnen ze zich in een cocon om later te ontpoppen als de notoire buxusmot. Wanneer de volledige cyclus van rups tot mot rond is, noemt men dit een generatie. Per jaar kunnen er 2 tot 3 generaties zijn. Elke generatie brengt een nieuwe lading rupsen voort die zich voedt met de blaadjes van de buxusplanten. Het resultaat? Bruine blaadjes, kale takken en overal spinsels.

 

 

 

 

 

Welke schade brengen de rupsen toe?

De schade van de buxusrupsen kan enorm zijn. Als je niet tijdig ingrijpt, zijn je planten na verloop van tijd helemaal kaalgevreten. In het begin vreten ze vooral het bladmoes weg aan de onderzijde van de plant en is de schade nauwelijks zichtbaar. Het is pas wanneer ze groeien dat ze steeds grotere happen van de blaadjes nemen en de schade erg zichtbaar is. Zijn je buxusblaadjes aan elkaar gesponnen met draad? Dan weet je zeker dat je te maken hebt met rupsen van de buxusmot. Als ze in grote aantallen aanwezig zijn, gaat je buxusplant hier erg onder lijden. Dat ziet niemand graag gebeuren, aangezien de buxus in de eerste plaats een sierplant is. Na de vraatschade blijft er natuurlijk niets meer van zijn sierlijke waarde over.

 

 

 

 

 

Hoe moet je de buxusmot bestrijden?

Hoe kan je nu de buxusmot bestrijden? Wel, allereerst is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk in het voorjaar actie onderneemt om de schade in te perken. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen en methoden om de buxusmot te bestrijden. Een aanrader is een insecticide die de vretende insecten zoals rupsen gaat verdelgen zoals For-Insect. Het heeft een systemische werking, omdat het gif voor de insecten door het sap van de plant wordt opgenomen. Doordat de insecten van de plant eten en het gif zo in hun maag terechtkomt, heeft de insecticide een werking van 3 tot 4 weken. 

Er is eveneens een ander soort bestrijdingsmiddel die de vraatschade door de rupsen meteen doet stoppen, namelijk Omni Insect. Het bestrijdingsmiddel legt een soort afstotende laag op de planten, waardoor de insecten er zich niet meer mee voeden. Hierdoor stopt de schade onmiddellijk, ook al sterven de insecten pas later. Het biedt een bescherming van 2 tot 3 weken, afhankelijk van hoeveel rupsen zich bevinden in de buxushaag. 

Als je cocons van de buxusmot of rupsen hebt gespot, kan je proberen met een hogedrukreiniger onder de buxus door te spuiten om zo de rupsen en cocons weg te spoelen. Met deze methode zal je de buxusmot niet volledig uitroeien, maar het kan wel helpen om het aantal terug te dringen.

 

 

 

Wanneer kan je best de rupsen bestrijden?

Je doet er goed aan om vroeg in het voorjaar actie te ondernemen, want zo voorkom je grotere problemen met de tweede generatie rupsen in augustus. Toch moet je voor een goed resultaat de behandeling een aantal keer herhalen gedurende het voorjaar en de zomer. Controleer je buxusplanten in april, juli en september, want dit zijn de ideale momenten om de rupsen te bestrijden. De jonge rupsen zijn dan net uit hun eitjes gekomen en hebben zich nog niet verpopt. Zie je cocons hangen? Probeer ze dan weg te snoeien, als het er niet te veel zijn. Gooi de takjes met de cocons steeds in een gesloten zak bij het afval, zodat de rupsen niet ontsnappen. De buxusmot bestrijden neemt dus wel wat tijd in, maar het resultaat is het zeker waard!