Toggle Nav
Winkelwagen

Vogelhuisje

18 producten

Van hoog naar laag sorteren

18 producten

per pagina

Vogelhuisjes brengen je tuin tot leven!

Hou je van een tuin die opleeft door het vrolijke gefladder van vogels? Door een vogelvriendelijke omgeving te creëren, zal je verschillende soorten kunnen spotten! Een tuin komt immers pas echt tot leven wanneer vogels zich veilig en op hun gemak voelen. Zorg daarom voor een omgeving en een geschikte nestplaats om te broeden. In ons assortiment vind je vogelhuisjes voor allerlei soorten vogels!

Wie zal er je nestkastje bewonen?

Vogelhuisjes zijn er in vele verschillende vormen en maten. Logisch, want er zijn natuurlijk wel honderden verschillende vogelsoorten die in onze tuintjes neerstrijken. Niet alle vogels zijn evenwel geneigd om in hun nest te maken in een nestkastje. Daarom zal je niet snel een merel, heggenmus of vink aantreffen in een nestkast. De pimpelmeeskoolmees of winterkoning daarentegen nemen al snel hun intrek in een onbezet vogelhuisje. Voor elke vogelsoort bestaan er aangepaste nestkastjes aangezien ze hun eigen voorkeur van formaat en vliegopening hebben. Een uil zal immers moeilijk passen in een nestkastje voor een pimpelmees. Heb je altijd al willen weten wat er zich net afspeelt in een vogelnest? Installeer dan een nestkast met camera en ontdek de geheime wereld van jouw nestkastbewoners!

Hoe hang je een vogelhuisje best op?

De ideale hoogte van een vogelhuisje is voor elke vogel een beetje anders. Algemeen voelen vogels zich het prettigst bij een een ophanghoogte tussen de 2 en de 5 meter. Hang het vogelhuisje zeker niet te laag, want dan kunnen roofdieren zoals katten er te gemakkelijk bij. De opening richt je naar het oosten, aangezien de zuidkant vaak te warm wordt en regen vaak van het westen komt. Nestkasten die bedoeld zijn voor dezelfde soort hang je best enkele meters - liefst ongeveer 10 meter - uit elkaar om een concurrentiestrijd te voorkomen. 

Is de diameter van een nestkastje belangrijk?

Ja, want elke vogelsoort verschilt in grootte en voelt zich veiliger bij een diameter waar ze net door kunnen. De koolmees, ringmus en bonte vliegenvanger prefereren een opening met een diameter van 32 mm, terwijl een pimpelmees zich comfortabeler voelt bij een diameter van 28 mm. Een te grote diameter geeft immers toegang voor grotere vogels zoals eksters of kraaien die kleine vogeltjes uit het nest durven stelen. Halfholenbroeders zoals het roodborstje verkiezen eerder een halfopen vogelhuisje om hun nest in te maken en de boerenzwaluw broedt steeds in een komvormig nestje. 

Hoe creëer je een vogelvriendelijke tuin?

Wil je meer vogels naar jouw tuin lokken? Dat kan! Door een vogelvriendelijke omgeving te creëren gaan vogels sneller geneigd zijn om in jouw tuin rond te hangen en te broeden. De beplanting van je tuin speelt hierin een grote rol. Dichte struiken zijn erg geliefd door kleine vogels aangezien ze dienst doen als bescherming en schuilplaats. Struiken met bessen of ander fruit zorgen ervoor dat de vogels hun buikje rond kunnen eten. Tenslotte helpt het om nestmateriaal zoals stro aan te bieden waarmee de vogeltjes een warm nestje kunnen opbouwen. 

Helpdesk