Zelf muizen in huis bestrijden

Vooral in de winter vinden muizen al snel de weg naar je huis. Ze maken er graag een warm nestje om de koude maanden te overleven, maar daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Zelf muizen bestrijden is gelukkig de laatste jaren heel wat gemakkelijker geworden door de doeltreffende middelen die beschikbaar zijn voor particulieren. Er zijn verschillende methodes die je kan toepassen. De meest courante manieren om muizen te bestrijden zijn de muis vangen, in een muizenval lokken, ze vergiftigen of verjagen met ultrasoon geluid. Wees er op tijd bij, want knaagdieren planten zich razendsnel voort, waardoor je al snel met een muizenplaag zit! 

 

Overlast door muizen

Muizen hoef je niet per sé te zien om te weten dat ze er zijn: aangevreten voedingswaren, kleine uitwerpselen en rondslingerend nestmateriaal spreken boekdelen. Dat muizen in huis niet hygiënisch zijn, hoeven we je niet te vertellen, maar daarbovenop kunnen ze de oorzaak zijn van beschadiging van verschillende voorwerpen zoals kabels, gordijnen en voedingswaren. Het knagen aan bepaalde kabels kan er zelfs voor zorgen dat er een kortsluiting wordt veroorzaakt! Er is geweten dat ze met hun uitwerpselen en urine - maar ook door de aangetaste etenswaren - verschillende ziektes zoals salmonella kunnen overbrengen op mensen. Vind je keutels in de buurt van je voeding of zijn er etenswaren aangevreten? Smijt het dan meteen in de vuilnisbak! De mannetjes bakenen bovendien hun territorium af met urine. Dat kan letterlijk overal zijn, dus ook in de voorraadkast of eetkamer… Verschrikkelijk!

 

 

 

Muizen in huis: wat kan je eraan doen?

Zorg er ten eerste voor dat je huis niet aantrekkelijk is voor muizen. Je huis, bedrijf of restaurant moet goed afgesloten zijn en dus ontoegankelijk voor muizen. Ze komen immers door de kleinste gaatjes (0,5 cm) binnen, dus let erop dat er geen kieren zijn onder je deuren of ramen en dat je kleine gaatjes afdicht. Een voor de hand liggende oplossing - maar weliswaar een effectieve - is een kat aanschaffen die op de loer kan liggen en de muizen afschrikt. Hoewel een kat misschien maar een enkele muis vangt, zal het ook andere muizen vaak voldoende afschrikken om uit de buurt te blijven. Een goede hygiëne is essentieel, dus zorg ervoor dat je huis kraaknet is, laat geen etensresten rondslingeren en berg voedsel goed op. Bewaar voedsel in een verpakking van hard plastic, blik of glas, want door karton, papier en licht plastic knagen ze zo door. Heb je er alles aan gedaan om muizen te voorkomen, maar zijn ze toch aanwezig? De drie meest voorkomende methodes om muizen te bestrijden zijn muizenvallen zetten, muizengif neerleggen en verjagen met ultrasoon geluid.

 

 

 

Muizenvallen uitzetten

Om muizen te vangen heb je om te beginnen lokaas nodig om ze naar de val te lokken. Ze zijn verzot op kaas, pindakaas en chocolade. De meest klassieke manier om een muis te vangen is de houten muizenval. Dit type val is vooral efficiënt als je last hebt van slechts een handvol muizen. Zet dan een paar verschillende muizenvallen verspreid over het huis en de plaatsen waar de muizen graag vertoeven en je bent meteen van het ongedierte af. Het voordeel is dat je de vallen eindeloos kan blijven hergebruiken, waardoor het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. 

Steeds meer mensen kiezen echter voor diervriendelijke muizenvallen. De multi-muizenval vangt tot wel 10 muizen in een keer en is dus prima in te zetten als je last hebt van een muizenplaag. Je kan ze daarna ook weer gewoon levend vrijlaten, maar wacht hier uiteraard niet te lang mee. Anders bezwijken de muizen alsnog onder de stress en van de honger. Een kooi is door zijn slimme ontwerp eveneens een uitstekend middel om muizen levend te vangen. De ingang in de vorm van een trechter is groot genoeg om de muis in de val te laten, maar eens ze in de kooi zit, geraakt ze er niet meer uit. Laat de muis ongeveer 100 meter van je huis weer los, dat zou voldoende moeten zijn om ze uit je huis te houden.  

 

 

Muizengif gebruiken

Hoe vreemd het ook mag klinken, de werking van goed muizengif is vrij traag. Als een muis gif eet en hier meteen van zou sterven, treed er bij de andere muizen al snel aasschuwheid op. Ze merken een verband tussen het gif en de sterfte en laten daarom het aas links liggen. Muizengif heeft dus doorgaans een trage werking, waardoor alle muizen ervan blijven eten zonder iets door te hebben. Gebruik muizengif bij voorkeur op een vochtige, donkere plaats, want hier zijn muizen minder schuw. Je kan ook een professionele pasta met muizengif als lokaas gebruiken. Deze pasta heeft dezelfde vertraagde werking als de giftige strooikorrels. Draag steeds handschoenen wanneer je met het gif bezig bent en was achteraf je handen grondig!

 

 

 

 

Is muizengif gevaarlijk?

Natuurlijk gaat het hier nog steeds om gif, dus is het belangrijk om veilig met dit product om te gaan. Het is aan te raden om een voederdoos te gebruiken waar je het gif in uitstrooit. Zet de voerdoos op een plaats waar huisdieren en kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen. Als je toch een vermoeden hebt dat je huisdier of kind aan het muizengif heeft gezeten, ga dan meteen naar de dierenarts of arts. Let er bovendien op dat als je een vergiftigde muis verwijdert, dat je de muis in plastic rolt (tegen de geur) en in de vuilbak gooit. Leg de muis niet op het gazon, want als een ander (huis)dier de vergiftigde muis opeet, kan het hier eveneens ziek van worden of zelfs sterven. Toch is muizengif één van de meest doeltreffende methodes als je met veel muizen te maken hebt of als er een muizenplaag is uitgebroken.

 

 

 

 

Ongedierte verjagen met ultrasoon geluid

Muizen verjagen met geluid is één van de nieuwste methoden op de markt. Een ultrasone verjager wordt steeds populairder omdat het een erg diervriendelijke manier is om muizen te verjagen. Door de hoge tonen worden de muizen ongemakkelijk en slaan ze op de vlucht. De frequentie van het geluid is zo hoog dat het niet waarneembaar is voor het menselijk oor. Sommige ongedierteverjagers werken voor een kleine ruimte tot 45 m2, terwijl anderen een werking hebben tot wel 370 m2. Denk voor je aankoop dus goed na voor welke oppervlakte je een toestel nodig hebt. 

 

 

 

 

 

Wat met ratten?

Het verschil tussen ratten en muizen kan je niet altijd meteen zien. Ratten zijn vaak iets groter, hebben een langere, dikkere staart en grotere oren. Ratten en muizen zijn echter erg verwant en worden in het algemeen op een vergelijkbare manier bestreden. Muizengif en ongedierteverjagers zullen daarom doorgaans evengoed werken bij ratten als bij muizen. Bij het aanschaffen van een vangkooi of val moet je echter toch een beetje opletten, want volwassen ratten zijn iets groter dan muizen. Is de val of kooi echt op maat gemaakt van een muis, dan zou het kunnen dat deze niet efficiënt is voor ratten. Zo is een houten muizenval ongeveer 5 op 10 cm en een rattenval 9 op 17 cm. Bijna het dubbele!