Welke tochtstrip heb ik nodig?

Kieren en spleten in je deur- of raamkozijn zijn vaak de boosdoener van een ongewenste koude tocht in huis. Gelukkig kan je dit probleem doorgaans snel verhelpen met rubberen tochtstrips. De verschillende vormen van deze rubberen afdichting wordt doorgaans aangeduid met een letter. Deze geeft letterlijk de vorm aan van de doorsnede van de strip. Uiteraard moet je de kier opmeten en vervolgens de juiste breedte van tochtstrip kiezen, maar er zijn nog een aantal andere eigenschappen waar je zeker rekening mee moet houden.

 

Tochtstrip met een hoge of lage weerstand

Een eerste, algemene maatstaf die je kan hanteren bij het kiezen van de juiste vorm is de aanwezigheid van een luchtkamer in de tochtstrip:  

  • Tochtprofielen met luchtkamer: Tochtstrips in de vorm van een D, P of O hebben allemaal een open luchtkamer binnenin. Dit soort tochtstrips ervaren minder weerstand dan andere modellen, waardoor ze goed samengedrukt kunnen worden. Hoe groter de holte, hoe groter  het herstelvermogen en de terugverende kracht wanneer je het raam of deur sluit.
  • Tochtprofielen zonder luchtkamer: De vormen E en I hebben geen holte binnenin. Deze soort tochtstrips heeft een vastere structuur, waardoor er iets meer weerstand wordt geboden bij het sluiten van de raam of deur. Deze vormen zijn ideaal om kleine groefjes, zoals je doorgaans ziet bij houten raamkozijnen.

De verschillende soorten vormen van tochtstrips 

Naast het onderscheid in samendrukbaarheid, heeft elke vorm nog zijn eigen specifieke voordelen en toepassingen:

 

E-profiel (of kroonband)

Het E-profiel is voornamelijk handig voor kleine groeven.

Een zelfklevende tochtstrip in E-profiel - soms ook kroonband genoemd - is ideaal om kleine, regelmatige groeven op te vullen. Kleine groeven komen voornamelijk voor bij houten raamkozijnen, fabrieksbeglazing en antiek glaswerk. De regelmatige contactpunten van de "E"-vorm zorgen voor een luchtdichte en waterdichte afsluiting.

  

 

 

 

D-profiel

Een D-profiel heeft een luchtkamer die samendrukbaar is. Ideaal voor grotere kieren.

Een D-profiel heeft binnenin een holte, waardoor het materiaal goed samengedrukt kan worden. Deze luchtkamer compenseert oneffenheden tussen het kozijn en het raam. Het D-profiel heeft een sterk herstelvermogen en veert snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Het geeft een goede en langdurige afdichting bij kleine tot middelgrote kieren.

 

 

 

 

P-profiel

Het P-profiel dient om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier.

De tochtstrip in P-profiel is geschikt om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier. De ronde luchtkamer van de “P” is samendrukbaar, waardoor het zich gemakkelijk aanpast bij oneffenheden. Ideaal voor relatief grote spleten en openingen te dichten.

 

 

 

 

O-profiel

Een O-profiel biedt de laagste weerstand bij het sluiten. 

Een tochtstrip in O-profiel - soms ook omega-profiel genoemd - heeft een ronde luchtkamer die het beste samendrukbaar is van alle profielen. Het heeft dus een erg lage weerstand bij het sluiten van je raam of deur in vergelijking met andere profielen. Door deze eigenschap gebruikt men het O-profiel vaak bij ramen met onregelmatige kieren.

 

 

 

 

I-profiel

Een I-profiel bestaat in smal tot extra breed formaat, voor alle soorten toepassingen.

Een dunne tochtstrip in I-profiel heeft verschillende toepassingen en gebruikt men meestal bij het opvullen van middelgrote kieren. Daarnaast heb je tochtstrips in I-profiel die extra breed zijn waardoor je ze kan gebruiken voor het opvullen van grote ruimtes. Deze bredere tochtstrips zijn meestal niet zelfklevend, maar kan je bevestigen naar eigen voorkeur (lijm, spijkers of nietjes).