Strijken als een pro? Volg onze 7 strijktips!

Strijken is niet de leukste klus op aarde, akkoord. Toch kan je het jezelf heel wat aangenamer maken met een efficiënte aanpak en de juiste strijkbenodigdheden! Die berg met strijkgoed gaat - jammer genoeg - niet plots vanzelf netjes gestreken in de kast hangen, maar met onze tips gaat het wel een pak sneller. Probeer ze nu en strijk alle plooien weer glad.

Tip 1: Droog je kleding op de juiste manier

Een snelle strijk begint al bij het drogen van je kleding. Smijt je alles op een hoopje in een mand? Dan strijk je je vervolgens kapot aan de ontelbare kreuken. Wie slim is hangt elk kledingstuk op een kledinghanger. Sommige kledingstukken moet je hierdoor zelfs niet meer strijken, aangezien je drooglijnen vermijdt. Bovendien is de kans groot dat het kledingstuk na het strijken sowieso opgehangen werd op een kledinghanger. Een win-win dus!

Tip 2: Sorteer je kledij op verschillende temperatuurstanden

Vind je het vervelend om je strijkijzer voortdurend van stand te wisselen, omdat de verschillende stoffen om een andere temperatuur vragen? Dan kan het helpen om je strijk te sorteren in verschillende stapeltjes naargelang de strijktemperatuur. Begin met de stoffen op een lagere temperatuur en werk zo omhoog. Op die manier zal je je niet snel meer vergissen! Twijfel je op welke temperatuur je een kledingstuk mag strijken? Op het kledinglabel zie je het icoontje van het strijkijzer staan met daarin 1, 2 of 3 bolletjes. Deze bolletjes geven aan op welke temperatuur je de stof mag strijken.  

Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. 

Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur. 

Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.

Tip 3: Strijk hemden eerst

Voor wie niet graag strijkt, zijn hemden een nachtmerrie. Ze hebben veel verschillende panden en valse kreuken zijn al snel gemaakt. Ga ze echter niet uit de weg, maar ga de confrontatie aan! Pak de lastige hemden als eerste aan en zo zijn de moeilijkste stuks al van de baan. Je kan deze ogenschijnlijk onbelangrijke tip in de wind slaan, maar als je na een lange strijkbeurt nog aan een berg hemden moet beginnen, zal je snel spijt krijgen. Wil je hemden perfect en kreukloos strijken? Volg dan onderstaand stappenplan! 

  • Draai het hemd binnenstebuiten en strijk de binnenkant. Dit voorkomt verkleuring en beschadiging. 
  • Begin bij de kraag en het schouderpand. Leg het schouderpand over de ronde tip van je strijkplank om valse kreuken te vermijden. Door met de kleinste vlakken te beginnen, verminder je de kans dat je reeds gestreken panden weer kreukt.
  • Vervolgens zijn de mouwen aan de beurt. Leg de mouwen goed op de naad en haal er eventueel een mouwplankje bij om de mouwen snel en kreukloos te strijken.
  • Strijk daarna de voorkant en als laatste het achterpand. Deze delen zijn het grootst, maar ook het gemakkelijkst!
  • Last but not least, hang het hemd meteen na het strijken aan een kledinghanger. Anders zal al je harde werk snel teloorgaan.  

Tip 4: Kies een kwalitatieve strijkplankhoes

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan, maar er bestaan erg veel verschillende strijkplankhoezen. De kwaliteit kan enorm variëren. Dit heeft voornamelijk te maken met de dikte van de stof en de aanwezigheid van onderlagen zoals molton en een aluminium film. Strijk je langdurig en met stoom? Gebruik dan een dikkere strijkplankhoes met een onderlaag van molton die het overtollige water van de stoom opvangt. Anders gaat je strijkplank beginnen druppelen. Heb je een banaanvormige strijkplank? Dan zal je ook een aangepaste vorm nodig hebben, namelijk een banaan strijkplankhoes

Tip 5: Gebruik het juiste water

Wil je graag dat je strijkijzer lang meegaat? Draag er dan zorg voor! Gebruik om te beginnen het juiste water in het reservoir, namelijk ongeveer 50% leidingwater en 50% gedemineraliseerd water. Uitsluitend leidingwater gebruiken is not done, want hierdoor geraken de stoomgaatjes van je strijkijzer verstopt. Zit er toch kalk in de gaatjes? Ga hier dan over met een doek gedrenkt in azijn. Alleen gedemineraliseerd water is te zuur en kan de boiler aantasten. Je hebt dus altijd wel een beetje kalk nodig in het water voor een goed evenwicht.

Tip 6: Respecteer je strijkijzer

Zet je strijkijzer daarnaast nooit rechtstreeks op een print. De kans bestaat dat het aan je strijkijzer blijft kleven en het zo beschadigd. Ook rechtstreeks contact met plastic of metalen knopen en ritsen zijn te vermijden. Probeer niet te stomen wanneer je strijkijzer nog niet voldoende is opgewarmd. De kans is groot dat het dan begint te lekken. Is de onderkant van je strijkijzer vuil geworden van de kalk? Door de onderkant schoon te maken met een strijkboutreiniger strijk je weer sneller en gladder!

Tip 7: Pas op met delicate stoffen

Om te beginnen strijk je stoffen die snel gaan glanzen best binnenstebuiten. Laat daarbij vooral de stoom van je strijkijzer het werk doen en zet niet te veel druk op het kledingstuk. Bij delicate stoffen kan het zijn dat binnenstebuiten draaien niet voldoende is. In dat geval gebruik je best een persdoek. De doek vormt een buffer tussen de stof en het strijkijzer, waardoor je rechtstreeks contact met een hete strijkijzer vermijdt.