Troebel zwembadwater helder krijgen in 5 stappen

Wil je een duik nemen op een zomerse dag, maar zie je de bodem van je zwembad bijna niet meer? Niet bepaald verfrissend… De oorzaak ligt bij verschillende soorten verontreinigingen die de gezonde waterbalans verstoren. Zowel organische verontreinigingen zoals zonnebrandcrème, huidschilfers en urine als externe factoren zoals temperatuurschommelingen en onweersbuien kunnen de boosdoener zijn. Het gevolg? Troebel water met een melkachtige structuur. Volg deze 5 stappen om troebel zwembadwater helder te krijgen:

Stap 1: Test de hardheid van het water (kalkwaarden)

Ziet je water er melkachtig uit? Dan kan het best zijn dat er te veel kalk in je zwembadwater bevindt. Wanneer de hardheid te hoog is, check je best of deze waarden liggen tussen de 100 en 200 mg/l. Verlaag de kalk in je zwembad door een speciale ontkalker te gebruiken zoals Calc Free van BSI

Stap 2: Test de pH-waarde (zuurtegraad)

Om te weten moet je meten. Gelukkig test je het zwembadwater snel met handige teststrips of andere meettoestellen. Bij troebel water zijn vooral de pH-waarden (zuurtegraad) belangrijk. De ideale zuurtegraad van je zwembadwater ligt tussen 7,0 en 7,6. Liggen je waarden hoger of lager? Gebruik dan een pH verlager of pH verhoger in de juiste dosis.

Stap 3: Check of dode algen het water troebel maken

Wanneer de waarden niet echt afwijken kan het zijn dat dode algen en andere niet-filterbare deeltjes het water troebel maken. Door een vlokmiddel toe te voegen, klitten de algen samen tot grotere vlokjes. Vlokjes die rond dwarrelen verdwijnen via de filter. Vlokjes die naar de bodem zijn gedwarreld, probeer je op te zuigen met een zwembadstofzuiger.’

Stap 4: Ga na of je filtersysteem nog goed werkt

Een andere mogelijke oorzaak van een troebel zwembad is dat je filterinstallatie niet meer werkt naar behoren. Heb je een zandfilter? Laat hem eerst backwashen en laat hem vervolgens over een lange periode te filteren. Wanneer dit niet helpt zou het kunnen dat je filter stuk is en vervangen moet worden. Dit is namelijk cruciaal om helder en hygiënisch zwembadwater te bekomen.

Stap 5: Ververs een deel van je zwembadwater

Lijkt geen enkele oplossing te werken? Dan kan het zijn dat je zwembadwater op het punt is gekomen dat het verzadigd is. Wanneer dit gebeurt is bijna onmogelijk om afwijkende waarden nog recht te trekken met chloor, pH-regulators of andere producten. Laat ongeveer een derde van je zwembadwater wegvloeien en vul dit aan met vers water. Vanaf nu zouden je onderhoudsproducten terug moeten werken.

Veel succes met tips om je troebel water weer helder te krijgen!