Ramen wassen zonder strepen? 7 tips!

Ramen wassen is voor de meesten onder ons niet het favoriete huishoudelijke klusje. Wanneer je eindelijk je ramen nog eens onder handen genomen hebt, wil je dan ook fier zijn op het resultaat. Maar wanneer de zon door te ramen valt, zie je niets anders dan vuile strepen… Dat wil je uiteraard vermijden, want vuile ramen kunnen een ruimte al snel slordig en smerig doen lijken. Bovendien was al je harde werk voor niets… 

Ramen wassen zonder strepen: hoe doe je dat?

Het is verschrikkelijk om al je ramen te hebben gekuist om dan tot de conclusie te komen dat ze volstaan met opgedroogde strepen. Helaas is het een veelgemaakte fout, zeker als je niet veel ervaring hebt met ramen wassen. Het zit hem voornamelijk in de afwerking om deze vervelende strepen te vermijden. Wij geven je alvast wat tips! Let it shine!

Tip 1: Was je ramen als de zon niet té fel schijnt. Veel mensen zijn geneigd om de ramen te wassen als het zonnetje schijnt. De zon laat ons duidelijk zien hoe smerig onze ramen zijn geworden en bovendien is het aangenaam als je de ramen langs buiten moet wassen. Toch is een felle zon eigenlijk niet zo goed als je ramen wast. Door de warmte drogen de ramen erg snel op, waardoor er zich sneller strepen zullen vormen. Kies daarom indien mogelijk een bewolkte, maar droge dag uit om het klusje te klaren.

 

Tip 2: Maak vloeiende bewegingen met je aftrekker. Wanneer je tijdens het trekken van de ramen abrupt in het midden gaat stoppen, gaat de kans op strepen alleen maar verhogen. Probeer dit dus zeker te vermijden. Ga bij een volgende beweging ook altijd een stukje over de vorige strook heen. Zo ben je zeker dat je al het water wegtrekt. Maak je aftrekker tussen elke beweging weer droog met zeemvel of een andere droge doek, want dit minimaliseert eveneens de kans op strepen.

 

Tip 3: Gebruik goed materiaal om ramen te wassen. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar toch een belangrijke om te benadrukken. Als de rubber op je aftrekker niet zacht genoeg is of versleten, kan dat voor strepen zorgen. Hetzelfde geldt immers voor vuile poetsdoeken en water. Met iets dat vuil is, kan je niets proper maken. Lijkt logisch, maar het gebeurt maar al te vaak dat alle ramen worden gewassen met slechts één emmer water.

 

Tip 4: Gebruik niet te veel glasreiniger. Vaak zie je mensen hun ramen eerst kwistig de ramen bespuiten met een glasreiniger om het vervolgens weg te wrijven met een doek. Dat is geen goede methode, want de blauwe kleurstof die in veel glasreinigers aanwezig is, zal net strepen nalaten als je er te veel van gebruikt. Spray het daarom bij voorkeur eerst op een microvezeldoekje in plaats van de glasreiniger meteen op de ramen aan te brengen. 

 

Tip 5: Was eerst het ergste vuil weg. Heb je erg vervuilde ramen vol stof en spinnenwebben? Dan is het een goed idee om eerst het ergste vuil te verwijderen. Als je buiten de ramen aan het wassen bent, kan je ze simpelweg eerst afspoelen met de tuinslang. Aangezien er binnen normaal gezien niet zo'n grote vervuiling ontstaat als buiten, zal het daar voldoende zijn om het vuil te verwijderen met een microvezeldoek of handveger.

 

Tip 6: Schakel de hulp in van een toestel. Krijg je de strepen toch niet weg met bovenstaande tips? Geen zorgen! Tegenwoordig zijn er toestellen die je daarbij een handje kunnen helpen zoals de populaire Leifheit Window Vacuum Cleaner. Deze ruitenreiniger zuigt alle druppels op zodat ze geen kans krijgen om op te drogen en vlekken te maken. Bovendien kan je het ook gebruiken om na het douchen om de glaswand weer droog te zuigen, erg handig! 

 

Tip 7: Veel mensen lappen nog altijd hun ramen met een scheutje azijn of amoniak in het water, dit levert dikwijls betere resultaten op dan met een poetsproduct. Logisch ook want poetsproducten op basis van zeep zorgen er automatisch voor dat je meer strepen zal hebben door de zeepresten! Azijn of amoniak hebben dan weer het nadeel dat heel je huis wordt bevangen door de geur. Bovendien is amoniak ook nog eens slecht voor onze gezondheid en het milieu. Daarom onze laatste en belangrijkste tip: gebruik een glasreiniger op basis van alcohol! Hierdoor heb je geen zeepresten en dus ook geen strepen.