Ramen wassen met een telescoopsteel: veilig én voordelig!

Een telescoopsteel maakt ramen wassen op hoogte kinderspel. Schuif de telescoopsteel uit en je kan vanop de grond overal aan! Fijn voor wie graag met beide voeten op de grond staat (en niet op een wankele ladder). Heeft je woning of bedrijf meerdere verdiepingen en is het moeilijk om de ramen op hoogte langs de buitenkant te wassen? Er zijn telescoopstelen die wel tot 14 meter uitschuiven! Het is de veiligste en meest efficiënte manier om zelf hoge en moeilijk bereikbare ramen te wassen. Je zal versteld staan hoe leuk ramen wassen kan zijn!

 

Welke telescoopsteel gebruik je het best om hoge ramen te wassen?

Er zijn verschillende soorten telescoopstelen op de markt die variëren in lengte en materiaal, maar uiteraard ook in prijs. Het basismodel - en tegelijk ook het meest gebruikte model door particulieren - is van aluminium. Een aluminium telescoopsteel heeft een goede kwaliteit, zeker als je de steel maar eens om de zoveel tijd gaat gebruiken. Professionele bedrijven werken eerder met stelen uit glasvezel of carbon. Glasvezel is nog iets steviger dan aluminium, maar carbon is ultra stevig én vederlicht tegelijkertijd en dus de absolute top onder de professionele telescoopstelen. Het spreekt vanzelf dat deze twee laatste keuzes de duurdere opties zijn, aangezien ze van professioneel niveau zijn. De keuze van je telescoopsteel hangt dus voornamelijk af van de frequentie van gebruik. Moet je regelmatig hoge ramen wassen? Bekijk dan eens of het de moeite is om te investeren in een duurder model. Kan je het gebruik van de steel per jaar op één hand tellen? Dan is een aluminium steel meer dan voldoende.

 

Een telescopische steel met wateraansluiting… hemels!

Waar je op moet letten als je ramen gaat wassen, is dat je een telescoopsteel kiest met een wateraansluiting. Je ramen zullen in een mum van tijd spik en span zijn, zonder dat het je veel moeite heeft gekost! Er zit dan een waterslangetje bij de steel dat ervoor zorgt dat het water recht in de wasborstel loopt. Er zijn stelen waarbij het waterslangetje rondom de steel zit gedraaid, de zogenaamde spiraal, maar het kan ook doorheen de steel lopen. Het waterslangetje door de steel krijgen, is misschien iets moeilijker, maar het loont wel in gebruiksgemak, want zo ben je zeker dat je nergens zal blijven achterhaken. Het waterslangetje sluit je gewoon aan op de tuinslang en je bent ready to go. Moet je een erg verontreinigd oppervlak schoonmaken? Met een zeepdispenser kan je eventueel wat zeep toevoegen aan het water voor een extra grondige reiniging.

 

Opzetstukken voor de telescoopsteel

Een ander leuk voordeel van een telescoopsteel is dat je er zoveel verschillende opzetstukken op kan bevestigen. Dit maakt van de telescoopsteel een erg veelzijdige tool, waarbij alle soorten schoonmaakklusjes in de hoogte ongelooflijk gemakkelijk worden! Zo kan je bijvoorbeeld eerst een ragebol gebruiken om het ergste vuil van het raam en het raamkozijn te verwijderen zoals bladeren, spinnenwebben en stof. Binnen komt deze ragebol trouwens eveneens van pas om stof en spinnenwebben van het plafond te verwijderen. Om je ramen in te zepen, bevestig je een inwasser op de telescoopsteel. Kies bij voorkeur voor een inwasser met microvezelhoes, aangezien die extra goed water kan opnemen en de hoes wasbaar is. Met een wasborstel kan je zowel inzepen als schrobben en kan met gemak grote glaspartijen aan zoals veranda's en serres. Als laatste zet je de raamwisser erop voor een streeploze afwerking en klaar is kees. 

 

Handige tips bij het kopen van een telescoopsteel

Een voor de hand liggende, maar niet minder belangrijke tip is het correct afmeten van de lengte die je moet overbruggen. Het is erg jammer om een grove inschatting te maken en bij het ramen wassen merkt dat de telescoopsteel te kort is. Neem dus het zekere voor het onzekere en meet de afstand. Laat bijvoorbeeld iemand aan het hoge raam staan die een lintmeter laat zakken naar iemand die beneden staat. Zo heb je een goed idee hoe ver de telescoopsteel moet reiken. Heb je bijvoorbeeld een afstand van 6 meter te overbruggen? Kies dan voor een telescoopsteel die een ongeveer twee meter langer is. Waarom is dat nodig? Wel, omdat de telescoopsteel stabieler blijft als je hem net iets minder moet uitschuiven. Je kan dus beter een iets grotere telescoopsteel kiezen en de verschillende buizen gedeeltelijk ingeschoven laten (+- 20 cm). De steel heeft zo een grotere stevigheid en stabiliteit wat het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt! 

 

Een telescoopsteel: een goede investering?

Geen twijfel mogelijk: absoluut! Als je als particulier zelf je hoge ramen gaat wassen, spaar je heel wat geld uit dat je anders aan professionele glazenwassers zou geven. Een telescopische steel hoef je maar één keer aan te kopen, terwijl de glazenwasser meerdere keren per jaar moet langskomen. Bovendien is het zalig om zelf de controle in handen te hebben. Zijn je ramen plots heel vuil door vogelpoep of ander vuil? Je hoeft niet te wachten tot wanneer de glazenwasser tijd heeft, je kan meteen je telescoopsteel nemen en alles is weer proper. Daarnaast is ramen wassen maar één van de vele toepassingen van een telescoopsteel. Denk bijvoorbeeld maar aan het schoonmaken van zonnepanelen, auto’s, boten, dakpannen, serres of campers. Deze krijg je met het juiste opzetstuk eenvoudig weer proper. Bovendien win je enorm aan veiligheid doordat je op de grond kan blijven staan in plaats van op een onstabiele ladder, en dat is onbetaalbaar!