Kersenpitkussen opwarmen: 7 veilige tips!

Kersenpittenkussens zorgen voor een zalige warmte die de koude winterdagen heel wat aangenamer maken. Bovendien bespaar je op je energiefactuur! Gewoon even in de magnetron en klaar, toch? Klopt, maar het is belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen zodat je kersenpitkussen, de magnetron én je huid onbeschadigd blijven. Maak je vooral geen zorgen, als je onderstaand advies opvolgt, kan er niets misgaan!

1. Verwijder de kussensloop voor het opwarmen

Tegenwoordig zijn veel kersenpitkussens verkrijgbaar met een leuke hoes. Denk maar aan de kersenpitkussens in de vorm van een knuffeltje voor een extra zacht gevoel zoals die van Cherry Belly. Het is belangrijk dat je deze kussensloop verwijdert voordat je het kussen opwarmt in de magnetron, als de fabrikant dit aangeeft. Daarnaast zijn er ook hoezen die gewoon mee in de magnetron mogen.

2. Leg het kussen altijd op een proper bord

Deze stap wordt vaak vergeten. Vuile, aangekoekte resten in je magnetron kunnen erg warm worden. Wanneer ze contact hebben met het kussen verhoogt dit het gevaar op schroeiplekken, beschadiging of het vatten van vuur. Door een proper bord te gebruiken, vermijd je deze gevaren.

3. Maak je kersenpitkussen licht vochtig

Het is een goed idee om het kersenpitkussen lichtjes te vernevelen of te besprenkelen met water. Dit zorgt er namelijk voor dat de pitten niet uitdrogen. Het is beter dat het kussen iets te vochtig aanvoelt dan iets te droog. Bij extreme oververhitting is het immers mogelijk dat het kussen verschroeit.

4. Hou de tijd van je magnetron in de gaten

Warm het kersenpitkussen niet in één keer op. Start met 1 minuut op 600 watt en bouw indien nodig op. Dit voorkomt het gevaar op verbranden en komt de levensduur van je kussen ten goede. De verwarming in de magnetron gebeurt namelijk van binnen naar buiten, waardoor het kersenpitkussen niet onmiddellijk warm aanvoelt. Warm het kussen niet nog eens op, maar wacht even totdat de temperatuur zijn weg naar buiten heeft gevonden.

5. Warm nooit een beschadigd kersenpitkussen weer op

Als het kersenpitkussen beschadigd is door veelvuldig of foutief gebruik mag je het niet meer gebruiken. De kans dat het kussen vuur vat, is namelijk te groot. De beschadiging maakt het warmtekussen erg kwetsbaar, dus is de veiligste optie dat je het vervangt door een nieuw exemplaar.

6. Blijf bij de magnetron tijdens het opwarmen

Soms heb je niet gezien dat je kersenpitkussen een beschadiging heeft. Indien dit het geval is, kan het kussen al snel beginnen te schroeien. Op dat moment is het belangrijk dat je in de buurt bent, zodat je snel kan handelen!

7. Wees extra alert bij baby’s of personen met een handicap

Het is af te raden om een kersenpitkussen te leggen bij een persoon die niet voldoende kan reageren op de (te warme) prikkels. Je kan het kersenpittenkussen wel gebruiken om bijvoorbeeld het babybedje op te warmen in de winter alvorens je de baby te slapen legt. Verwijder het kussen dan voordat je de baby in bed legt.

Ziezo, nu kan je zonder zorgen genieten van je warmtekussen!