Buxusmot preventief bestrijden

De buxusrups zorgt al jaren voor ernstige vraatschade aan onze prachtige buxusstruiken. Is jouw buxus nog gespaard gebleven, maar weet je dat de buxusmot in jouw regio is gesignaleerd? Volg dan volgende stappen om de buxusmot preventief te bestrijden:

1. Gebruik een monitoringval op basis van feromonen

Een feromoonval is de beste manier om de buxusmot op te sporen. Dit soort buxusmotval gebruik je het best gedurende het hele seizoen. De feromonen lokken de mannelijke buxusmotten in de val. Op deze manier weet je of je met de buxusmot te maken hebt. Bovendien verhindert dit een mogelijke rupsenplaag, aangezien de mannelijke buxusmot kan zich niet meer voortplanten, waardoor het vrouwtje ook geen eitjes meer kan leggen. Heb je buxusmotten gevangen in de monitoringval? Begin dan onmiddellijk met het sproeien van een contactinsecticide zoals Omni Insect om verdere schade aan je buxus te vermijden.

2. Vermijd felle avondlichten rondom de buxus

Net zoals andere motten en vliegende insecten worden ook buxusmotten aangetrokken tot fel licht. Heb jij tuinverlichting vlak naast je buxusplanten staan? Of staat er een felle buitenspot in de buurt? Probeer deze verlichting dan tot een minimum te beperken als de buxusmot in jouw regio gesignaleerd is. Zet de tuinverlichting alleen aan wanneer het nodig is en zorg indien mogelijk voor gedimd licht. Zet grote spots bij voorkeur uit.

3. Doorzoek je buxus manueel op rupsen

Wees alert voor alarmsignalen. Kijk geregeld je buxusplanten na op spinsel, rupsen en poppen. Spinsel in de buxusplant kan wijzen op de aanwezigheid van buxusrupsen. Verwijder zichtbare rupsen en poppen meteen manueel met de hand. Het is een tijdrovende klusje, maar zo weet je zeker dat deze buxusrupsen zich al niet verder kunnen verspreiden. Doe het afval in een zak die je goed afsluit. Zo voorkom je dat de rupsen alsnog ontsnappen en je werk voor niets is geweest.