BBQ feest organiseren: waar je nog niet aan dacht!

Wanneer de eerste zonnestralen de temperatuur doen stijgen, duurt het niet lang of we halen met zijn allen de barbecue weer van onder het stof. Gezelligheid troef! Maar een barbecue organiseren brengt natuurlijk wel wat werk met zich mee. No worries, hier vind je een aantal praktische tips om de organisatie van je barbecue vlot te laten verlopen. Eén gouden regel? Een goede voorbereiding is alles! Drank en eten heb je waarschijnlijk wel voorzien, maar aan deze dingen had je vast nog niet gedacht...

 

Geen gedoe om de barbecue aan te steken

Toegegeven, de barbecue aansteken vergt enige handigheid en het duurt een hele tijd alvorens de kolen echt op temperatuur zijn. Daarom is het natuurlijk geen goed idee om de barbecue pas aan te steken als je maag al aan het rammelen is van de honger. Toch is dit vaak een afknapper en niet iedereen is immers geboren met evenveel geduld. Jammer, want het heeft net zo’n charme om met mooi weer in openlucht te bakken! 

Het klinkt misschien wat bizar, maar probeer de barbecue eens aan te steken met een onkruidbrander. Er zijn verschillende onkruidbranders op de markt die een aparte stand of opzetstuk hebben om kolen op te warmen. Bij een juiste toepassing zijn de kolen al in één minuut opgewarmd! Klinkt als muziek in de oren, toch? Zo kan je nog steeds genieten van een heerlijke stukje vlees of vis gebakken met het zalige aroma van de gloeiende barbecuekolen, zonder dat je vooraf moet liggen prutsen en zweten om het vuur gaande te krijgen. 

Wordt het wat kouder naarmate de avond vordert en de zon achter de horizon zakt? Met de onkruidbrander krijg je ook de buitenkachel of vuurkorf in een paar minuten aan. Zo hoeven je gasten geen kou te lijden en kan het feest buiten doorgaan tot in de vroege uurtjes. Je ziet het, de onkruidbrander is niet alleen een redder in nood tegen onkruid, maar kan je voor verschillende taakjes inzetten! 

 

Aan tafel!

De kans is groot dat je gasten zo goed als heel de avond rond jouw tuintafel zitten om te genieten van heerlijke gerechten van de grill en de zachte avondzon. Een fantastisch tafereel! Al is het niet ondenkbaar dat er permanente vlekken ontstaan op je mooie tuintafel door het vet van vlees en sauzen of omdat iemand een glas wijn omverstoot. Bovendien bestaat de kans dat je gasten na een paar wijnglazen onvoorzichtig worden en bijvoorbeeld een gloeiend hete tang op je tafel leggen of een stuk brood af te snijden zonder een plank onder. 

Het is goed om hier op voorhand even bij stil te staan, om achteraf niet geconfronteerd te worden met een tuintafel die klaar is voor de schroothoop. De oplossing is eigenlijk erg simpel, maar er zijn veel mensen die er niet bij stilstaan: leg gewoon een tafelzeil over je tuintafel! Een tafelzeil heeft een speciale beschermingslaag dat vet, wijn en andere vloeistoffen tegenhoudt. Wat er ook gemorst wordt, je tafel is beschermd! Het voordeel is dat je je niets hoeft aan te trekken van wat je gasten allemaal uitspoken. 

Dacht je dat een tafelzeil ouderwets was? Tegenwoordig zijn er duizenden prachtige en hippe tafelzeilen, die je op geen enkele manier doen denken aan je oma. Heb je een barbecuefeest in een bepaald thema? Gegarandeerd dat je een leuk tafelzeil vindt dat je tuin helemaal opvrolijkt! Tropical vibes creëer je in een vingerknip met een tafelzeil met vrolijke flamingo’s of breng je terras in de Mexicaanse sfeer met een cactussenprint op je tafelzeil. 

 

Laat insecten de avond niet verpesten

Vliegen en vooral wespen zijn echte sfeerbrekers tijdens een barbecue. Het is moeilijk om écht te genieten van een lekker stukje vlees of een drankje, terwijl de wespen en vliegen constant op je bord zitten en in je glas duiken. Bovendien kunnen wespen agressief rond je hoofd komen vliegen, waardoor veel mensen niet op hun gemak zijn. Er zijn gelukkig veel manieren waarop je de strijd met insecten kan aangaan.

De meest voor de hand liggende oplossing is een wespenval of vliegenval. Het geheim bij dit soort vallen zit voornamelijk in de lokstof die je gebruikt, want die wordt zo samengesteld dat ze hier niet aan kunnen weerstaan. Ze vliegen dus meteen op de val af in plaats van op jouw spare ribsZet nooit een wespen- of vliegenval in het midden van de tafel, want dan gaan er ze net de hele tijd rond zwermen. Het is een beter idee om de val een tiental meter verder te zetten van waar je gasten zitten. 

Bovendien wil je niet dat de insecten je huis binnenvliegen tijdens je barbecuefeest. Dat is soms moeilijk want mensen gaan heel de tijd naar binnen en buiten, waarbij ze deur wel eens onachtzaam durven open laten staan. Redelijk vervelend, want je kan je gasten natuurlijk niet heel de tijd in het oog houden. Als je de volgende dag niet in een huis vol vliegen wil zitten, of erger, slapen in een kamer vol muggen hang je best een vliegengordijn in de deuropening!

Zitten jullie nog tot diep in de nacht te keuvelen? Wees maar zeker dat de muggen dat ook erg gezellig vinden! Vermijd dat je de volgende dag van boven tot onder volstaat met jeukende muggenbeten en installeer op voorhand een muggenlamp. De lamp lokt muggen en andere vliegende insecten met UV-licht en geeft ze een elektrische shock wanneer ze ertegen vliegen. Het is één van de meest effectieve manieren om vaarwel te zeggen tegen vervelende muggen.

 

Het barbecuerooster schoonmaken

Na een zalige barbecue blijft er helaas nog één vervelend klusje over… de zwartgeblakerde barbecuerooster schoonmaken! Stel dit klusje liever niet te lang uit, want dan word je de volgende keer geconfronteerd met een onsmakelijk barbecuerooster waar je potentieel zelfs ziek van kan worden. Door de aangekoekte etensresten en verbrande  vetplekken is het een echte broeihaard van bacteriën. Geen nood, met de juiste tips gaat het aangekoekt vuil er wél gemakkelijk af! 

In principe kan je het op twee manieren aanpakken. Ofwel kuis je het rooster als het nog heet is, maar dat is meestal niet aan te raden omdat je je lelijk kan verbranden. Een betere strategie is om het rooster na het bakken in het gras te leggen. Laat hem daar gewoon de hele nacht liggen. Door de dauw kan de rooster namelijk goed weken. Wacht tot de grill is afgekoeld zodat je geen schroeiplekken krijgt of maak het gras nat met een emmer water. 

De volgende dag ga je aan de slag met een metalen schuursponsje. Als de rooster goed geweekt heeft, is het mogelijk dat het vuil eraf gaat zonder zeep. gebruik je toch graag wat reinigingsmiddel? Een ovenreiniger of andere ontvetter werkt prima bij een vuil barbecuerooster, zeker het proberen waard als je dit product in huis hebt! Spoel eventuele zeepresten weg met de tuinslang en laat het rooster aan de buitenlucht opdrogen.