Hoe onkruidverdelger sproeien met een drukspuit?

Onkruidverdelger doe je best in een drukspuit om het snel en efficiënt te vernevelen over je gazon, terras of aanplantingen. Aan onkruid valt nu eenmaal niet te ontkomen, het groeit en woekert overal waar je het niet wil. Er zijn verschillende methodes om onkruid te bestrijden, maar een onkruidverdelger blijkt in de meeste gevallen nog steeds de beste oplossing. Staat onkruid sproeien binnenkort op je planning? Dan zijn er een paar handige tips die je kan opvolgen als je onkruid op de meest doeltreffende manier wilt verdelgen.

Hoe ga je aan de slag met een drukspuit?

Kies een drukspuit die is aangepast aan jouw situatie. Moet je op een grote oppervlakte onkruidverdelger sproeien? Kies dan voor een elektrische drukspuit met een groter reservoir van 10 tot 20 liter, zodat je dit niet steeds moet bijvullen. Dat versnelt het tempo aanzienlijk waarmee je het onkruid besproeit. Moet er slechts een kleine oppervlakte van je tuin of je terras behandeld worden? Dan is een gemiddelde drukspuit van 5 liter zeker voldoende.

Om de drukspuit af te stellen, reinig je deze eerst met zuiver water. Controleer hierna of de drukspuit goed functioneert. Oefen het vernevelen en controleer hoe breed de spuitbreedte is. Doe daarna gepaste werkkledij aan, handschoenen en een mondmasker en meng de voorgeschreven dosis onkruidverdelging met water in een emmer. Giet het mengsel daarna zorgvuldig over in een drukspuit. Indien de opening van de drukspuit nogal klein is, kan je het mengsel overgieten met behulp van een trechter.

Let op: Schroef de sproeikop van de drukspuit er nooit af wanneer het toestel onder druk staat!

Wanneer kan je best onkruidverdelger sproeien?

  • Temperatuur & vochtigheid: Besproei het onkruid op een droge dag, want als het regent zal het product minder tijd hebben om in te werken en sneller wegspoelen. De beste temperatuur voor een goede werking van de onkruidverdelging is tussen de 15°C en de 25°C. Een lagere of hogere temperatuur is niet aan te raden, want dit zal het effect verminderen. Je kan bovendien een drukspuit best niet blootstellen aan zeer hoge temperaturen, dus ga daarom nooit in volle zon aan de slag. Sproei bij voorkeur vroeg of laat op de dag wanneer de temperaturen aan de lagere kant zijn. Opgelet! Laat nooit een gevulde drukspuit voor lange tijd in de volle zon staan of blootgesteld aan hitte. 
  • Maand: De onkruidverdelger werkt meestal het beste wanneer het onkruid aan het groeien is. Daarom zijn de beste maanden om onkruid te behandelen tussen maart en september. Als het plantje voldoende gegroeid is, neemt het goed de onkruidverdelger op. Start met de onkruidbehandeling dus in het begin van de lente en herhaal de behandeling nog een paar keer tot het einde van de zomer. Plan de laatste behandeling in september zodat het onkruid niet kan overwinteren. 
  • Wind: Onkruid sproeien doe je best wanneer er weinig wind is of als het windstil is. Je wilt immers niet dat de onkruidverdelging op andere planten terechtkomt. Een licht briesje vormt geen probleem om onkruidverdelger te vernevelen. Sproei in dat geval met de windrichting mee, zodat de onkruidverdelger niet terug in je gezicht waait. Maar vanaf wanneer waait het nu té hard? Een maatstaf die je kan hanteren is dat je beter wacht met onkruid sproeien als de bladeren aan de bomen beginnen te ruisen door de wind. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dek je planten af tijdens het sproeien of plaats een sproeikap op je drukspuit.

Het reinigen van de drukspuit

Het reinigen van de drukspuit is erg belangrijk om een goede werking te blijven garanderen. Als je bijvoorbeeld na het onkruid sproeien je planten wilt behandelen tegen insecten, wil je voorkomen dat er nog residu aanwezig is in het reservoir van voorgaande onkruidverdelgers. Dat zou je sierplanten namelijk kunnen beschadigen. Na elk gebruik van een drukspuit laat je de druk eraf, maak je de tank leeg en maak je het reservoir zorgvuldig schoon.

Spoel de drukspuit uit met schoon water en laat het daarna in de buitenlucht opdrogen. Laat resterende vloeistoffen nooit in het riool lopen! Eventuele resten moet je binnenbrengen bij het containerpark. Reinig naast het reservoir ook steeds de ventielen, de sproeierbuis en de sproeiers. Maak ook je werkhandschoenen en andere kledingstukken en voorwerpen schoon die in contact zijn gekomen met de onkruidverdelger.

Een drukspuit en onkruidverdelger veilig gebruiken

Indien je onkruid chemisch gaat bestrijden, doe dit dan selectief en respecteer de voorgeschreven dosis. Het is belangrijk om zorgvuldig de instructies van de verpakking van de onkruidverdelger door te lezen voordat je aan de slag gaat. Een juiste dosis zorgt ten eerste voor een optimale effectiviteit van de behandeling en ten tweede blijft de omgeving zo beschermd.  

Gebruik altijd een mondmasker en werkhandschoenen. Voor alle veiligheid laat je best de eerste uren na de behandeling je huisdieren of kippen het gazon of terras niet betreden. Wanneer je de drukspuit weer opbergt, dient deze gereinigd en leeg te zijn. Een drukspuit met handventiel berg je altijd op met het handventiel eraf gedraaid. 

Ben je van plan de lege verpakkingen van onkruidverdelger weg te gooien? Gooi het niet zomaar bij het restafval, maar zet ze bij het KGA (Klein Gevaarlijk Afval). Chemische bestrijdingsmiddelen zijn immers potentieel gevaarlijk voor mens en dier, dus ga hier voorzichtig mee om. Indien ze het KGA niet komen ophalen, zal je het naar het containerpark moeten brengen.