Onkruid verbranden met een onkruidbrander

Onkruid verbranden of thermische onkruidbestrijding is een relatief nieuwe methode om komaf te maken met ongewenst onkruid. De onkruidbrander straalt een geconcentreerde hitte uit die het onkruid tot in de wortels vernietigt. Dat is meteen ook de reden waarom deze methode zo doeltreffend is. Bovendien is het gebruik van chemische onkruidverdelgers inmiddels verboden voor het gemeentebestuur (en in Nederland ook voor particulier gebruik). Onkruid verbranden met een onkruidbrander is in dat geval een ideale oplossing om toch van het ongewenste onkruid af te geraken. 

Hoe ga je aan de slag met een onkruidbrander?

Tijdens het onkruid verbranden wordt het onkruid blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Hierdoor gaat het sap in de plant koken zodat de wandcellen van het onkruid openbarsten. In eerste instantie lijkt het onkruid onaangetast, maar na 1 à 2 dagen sterft het wel degelijk af. Merk je dat er toch nog een aantal plantjes terugkomen? Herhaal de behandeling dan nog een keer. Normaal duurt het niet lang tot het onkruid het volledig opgeeft.  

Gemiddeld heb je ongeveer 5 seconden nodig per plantje om de wortel helemaal te vernietigen. Het is dus belangrijk dat je niet gewoon even met de onkruidbrander over het onkruid heen waait, want dan gaat het onkruid niet helemaal vernietigd zijn. Blijf dus lang genoeg branden met je onkruidbrander.

Voordelen van onkruid branden

Onkruid verwijderen met een onkruidbrander heeft heel wat voordelen. Het is ten eerste veel ergonomischer dan met de hand onkruid uit te trekken, want de onkruidbranders zijn meestal zo licht dat ze niet belastend zijn voor de rug of nek. Vieze handen zijn ook verleden tijd. Daarnaast is onkruid verbranden doeltreffender, want door manueel onkruid te verwijderen blijven er vaak resten van wortels achter in de grond. Na een paar dagen zal het onkruid dan weer uit grond schieten en heb je je voor niets uit de naad gewerkt. 

Bovendien vermijd je met een onkruidbrander het gebruik van chemische middelen, wat zowel voor overheden als particulieren erg belangrijk of zelfs noodzakelijk is. Onkruid verbranden is één van de meest milieuvriendelijke manieren van onkruid bestrijden, wat meteen ook de populariteit van dit toestel verklaart.  

Soorten onkruidbranders 

Er zijn verschillende soorten onkruidverbranders. Je kiest er eentje die aansluit bij jou persoonlijke voorkeur. Ze verschillen onder meer in grootte, gewicht en prijs. Het grootste verschil is echter de keuze tussen een onkruidbrander die werkt op gas of een elektrische onkruidbrander. In ons assortiment vind je verschillende modellen van beide soorten onkruidbranders. 

Onkruidbrander op gas

Het grootste voordeel van een onkruidbrander op gas is dat je niet gebonden bent aan een stopcontact om het toestel aan te sluiten op het stroomnetwerk. Bij een onkruidbrander op gas is het gewicht van het gaspatroon echter wel belangrijk om in rekening te houden. Er zijn onkruidbranders waarbij je kleinere gaspatronen direct kan aansluiten op de gasbrander. Het toestel blijft hierdoor eenvoudig hanteerbaar, maar het nadeel is dat het gaspatroon snel leeg zal zijn. Indien je een erg grote oppervlakte moet behandelen is het dus een slim idee om een grotere gasfles van 5 kilo of meer te gebruiken. Het nadeel van deze grotere gasflessen is dat je ze telkens mee moet verplaatsen met de hand.

Elektrische onkruidbrander 

Een elektrische onkruidbrander moet je uiteraard aansluiten op stroom. Het is nodig om een verlengsnoer te gebruiken zodat je gemakkelijk elk plekje in je tuin kan behandelen. Aangezien een elektrische onkruidbrander niet afhankelijk is van gaspatronen, is het logisch dat het gewicht daarom altijd lager zal zijn dan een onkruidbrander op gas. Bij een elektrische onkruidbrander zie je geen vlam zoals bij een onkruidbrander op gas, maar het toestel is zeker even effectief. Doordat het geen open vlam heeft, is een elektrische onkruidbrander doorgaans net iets veiliger voor brandgevaar.

Risico’s van het onkruid branden

Een onkruidbrander heeft een enorm vermogen en uiteraard vereist dat de nodige voorzichtigheid. Ga dus zorgvuldig en bedachtzaam te werk als je in de tuin onkruid gaat branden. Je wilt immers niet dat je hele huis in de vlammen opgaat. Pas ten eerste op met muren, want de isolatie die erachter zit zou mogelijks vuur kunnen vatten. Daarnaast gebruik je de onkruidbrander best vooral op stenen en andere verharde ondergronden en vermijd ten allen tijde contact met droge planten en gras. 

Ga je toch in het gazon aan de slag, maak dan eerst de oppervlakte vochtig. Het is slim om voor de zekerheid een emmer water in de buurt te houden, moest er toch iets vuur vatten. Een elektrische onkruidbrander is doorgaans iets veiliger dan een toestel op gas, want deze heeft geen directe open vlam. Toch dient ook hier voorzichtigheid zich aan. Tenslotte is een onkruidbrander niet schadelijk voor mens en dier, doordat je niet met chemicaliën te werk gaat.

Extra toepassingen van een onkruidbrander

Wist je dat je een onkruidbrander voor tal van andere klusjes kan inzetten? Je kan bijvoorbeeld de BBQ in enkele seconden aansteken met de onkruidbrander. Er zijn zelfs verschillende onkruidbranders met een apart opzetstuk om de BBQ snel en efficiënt aan te steken. Daarnaast kan je de onkruidbrander inzetten om bijvoorbeeld een mierennest te verdelgen. Met de brander maak je eveneens paden, opritten en trottoirs in enkele seconden ijsvrij tijdens de vorstperiodes in de winter. Dit zijn maar enkele van de vele toepassingen van een onkruidbrander. Wees zo creatief als je wil, zolang je maar bedachtzaam te werk gaat.