Uw taal: Nederlands
Uw taal:
  • Gratis verzending vanaf € 30
  • Binnen 48 u geleverd
  • Steeds op voorraad

Hoe onkruid verwijderen? 6 tips!

Onkruid vergaat niet zeg je? Dan heb je onderstaande methoden om onkruid te verwijderen nog niet geprobeerd. Welke manier je ook kiest, onkruid verwijderen doe je steeds door de wortel mee uit te trekken of te vernietigen. Heb je geen zin om een hele dag onkruid te wieden? Geen nood, met onderstaande methoden is het klusje meteen geklaard!

 

1. Gebruik een chemische onkruidverdelger

Onkruid verwijderen kan met chemische bestrijdingsmiddelen zoals onkruidverdelgers of herbiciden. Ze bieden een doeltreffende oplossing om vaarwel te zeggen tegen onkruid, maar lees altijd goed de waarschuwingen en gebruiksvoorschriften op het product vooraleer je iets té enthousiast aan de slag gaat. Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree zal je snel kunnen verwijderen met een totale onkruidverdelger. Voor erg hardnekkige onkruidsoorten zoals netels, distels en houtachtige gewassen is het soms nodig om een iets sterker middel te gebruiken.

Wanneer je een onkruidverdelger kiest, kijk dan goed na of deze geschikt is voor het oppervlak dat je wil behandelen. Als je geen vlekken wil maken op tegels, opritten of paden kies je hiervoor best een speciaal bestrijdingsmiddel. Heb je een onkruidverdelger nodig om je gazon te behandelen? Kies dan een middel dat het onkruid in het gazon aanpakt en je gras spaart.

 

2. Kies voor een ecologische onkruidverdelger

Ben je toch wat bezorgd dat een chemische onkruidverdelger schade zou aanrichten en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Tegenwoordig zijn er ecologische onkruidverdelgers die 100% afbreekbaar zijn zoals Pursol van Edialux. Dit bestrijdingsmiddel verdelgt alle éénjarige tweezaadlobbige en éénjarige grasachtige onkruiden. Zo ben je het onkruid te slim af, maar ben je tegelijkertijd 100% zeker dat er niets in de bodem zal achterblijven.

 

 

3. Brand het onkruid weg met een onkruidbrander

Een andere optie om ecologisch onkruid te verwijderen, is het verbranden van onkruid. Dit is een relatief nieuwe techniek met als voordeel dat er geen chemische middelen aan te pas komen en dat het diep doordringen van de hitte tot in de wortel ervoor zorgt dat het onkruid definitief wegblijft. Een elektrische onkruidbrander heeft een aantal voordelen t.o.v. een brander op gas: de hitte is meer geconcentreerd en je hoeft niet rond te zeulen met zware gaspatronen. Het is wel zo dat je de onkruidbrander alleen op tegels kan gebruiken en niet in het gazon, wat meteen ook het grootste nadeel aan deze methode is.

 

 

4. Trek het onkruid uit met een onkruidsteker

Onkruid manueel uittrekken is de meest klassieke methode en tegelijkertijd ook de meest tijdrovende. Het is niet gemakkelijk om op deze manier de wortel in zijn geheel mee uit te trekken, waardoor het meestal niet de meest efficiënte methode is om onkruid te bestrijden. Wil je het toch per se manueel uittrekken? Een onkruidtrekker is een geweldig hulpmiddel dat soelaas kan bieden bij dit vervelende klusje. Je rug zal je dankbaar zijn!

Let op! Laat het uitgetrokken onkruid niet gewoon opzij of op de composthoop liggen. Het plantje kan namelijk nog beginnen te kiemen, waardoor de zaadjes alsnog worden uitgestrooid in de omgeving.

 

5. Verdelg onkruid in het vroege voorjaar

Onkruid verdelgen doe je in principe van maart tot oktober, maar uiteraard is het voorjaar de beste periode om te beginnen. Je kan dan het best voorkomen dat het onkruid de kans krijgt om te bloeien en zich zo nog meer te verspreiden. Bestrijd het onkruid dus wanneer het net uit de grond komt en nog niet in bloei staat. De meeste bestrijdingsmiddelen werken het best bij dagtemperaturen tussen 10° C en 20° C en wanneer het ’s nachts niet onder de 5° C gaat. Als ze een warme, droge en windstille dag voorspellen, zijn de omstandigheden ideaal om een sessie onkruidverdelging in te plannen!

 

 

6. Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes

Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden. Het kan misschien wel effectief zijn, maar je kan er ook heel wat onopzettelijke schade mee berokkenen. Azijn is bijvoorbeeld schadelijk voor bijen, dus gebruik dit nooit in de buurt van bloeiende planten. De actieve stof in javel is zeer giftig voor al het leven in water en de bodem. Het onkruid zal weg zijn, maar alles wat in de buurt groeit of leeft ook... Chloor is ook allesbehalve afbreekbaar en zorgt voor een verzilting van de bodem. Zoals je merkt horen deze middeltjes niet thuis in de natuur en kunnen schadelijk zijn voor dieren zoals egels, vogels en katten als ze hiermee in contact komen.


Hopelijk helpen deze tips je om het onkruid doeltreffend te verwijderen!


Hoe onkruid verwijderen? 6 tips!

Naam
Van hoog naar laag sorteren

24 per pagina

2 artikel(en)

Hoe onkruid verwijderen? 6 tips!

Naam
Van hoog naar laag sorteren

24 per pagina

2 artikel(en)