Groene aanslag verwijderen: hoe doe je dat?

Groene aanslag verwijderen wordt vaak gezien als een moeilijke en tijdrovende klus. Na de winter heeft het glibberige, groene laagje zich dan ook overal verspreid. Het terras, de oprit, tuinmeubelen: niets ontsnapt eraan! Dat oogt natuurlijk niet echt fris en bovendien kan je er al snel op uitglijden. Laat het vooral niet zijn gangetje gaan, want dan krijg je te maken met bacteriën en schimmels. Bovendien kan het op termijn de ondergrond beginnen aantasten. Toch hoeft groene aanslag verwijderen helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij geven graag antwoord op een paar veelgestelde vragen, zo kan jij meteen aan de slag!

 

Waar komt die groene aanslag vandaan?

Groeiende algen en mossen zorgen voor een groene aanslag, die zich vooral ontwikkelt op vochtige en schaduwrijke plekken. In de herfst en winter is het donkerder en valt er meer regen: de ideale broeihaard dus voor groene aanslag. Zonlicht is dan ook de natuurlijke vijand van groene aanslag en kan helpen om de ontwikkeling van de algen tegen te gaan. Bekijk of er geen grote struiken of bomen in je tuin staan die te veel zonlicht wegnemen en snoei ze indien mogelijk. Zo kan er meer zon op je terras schijnen, waardoor groene aanslag minder kans krijgt.

 

 

 

Wanneer begin ik het beste groene aanslag te verwijderen?

Als het lentezonnetje weer van de partij is en de temperaturen beginnen te klimmen, is het uitgelezen moment aangebroken om komaf te maken met groene aanslag! Als je een groene aanslagreiniger wil gebruiken, wacht je best tot er in het voorjaar temperaturen worden voorspeld boven 6° C. Daarnaast is de zon het geheime ingrediënt van de groene aanslagreiniger en stimuleert het de werking van het product. Let er dus op dat er minstens 6 uur na de behandeling geen regen wordt verwacht om wegspoelen te vermijden. Zo kan jij genieten van een verzorgde tuin bij het eerste terrasjesweer!

 

 

 

Hoe kan je groene aanslag verwijderen van klinkers en tegels?

Voordat je een groene aanslagreiniger gaat gebruiken, is het een slim idee om met een grove bezem eerst alle bladeren en grotere stukken mos aan de kant te vegen. Verdun daarna het product met de juiste hoeveelheid water en verdeel het met een druksproeier of een gieter over de oppervlakte. Laat de groene aanslagreiniger 1 à 2 dagen inwerken en de mossen en algen zullen geleidelijk aan afsterven en verdwijnen. Daarna kan je eventueel nog naspoelen met water of een regenbui het werk voor jou laten doen. Schrobben en schuren is zeker niet nodig!

 

 

 

Hoe behandel ik het houtwerk?

Op houten tuinmeubilair en terrassen zal er zich ook een groen laagje hebben ontwikkeld gedurende de koude wintermaanden. Het bestrijden van groene aanslag op hout vereist voor het grootste deel dezelfde aanpak als bij tegels en klinkers: de groene aanslagreiniger verdunnen, vernevelen en laten inwerken. Toch is het aangewezen om iets omzichtiger om te gaan met een houten ondergrond. Zo kan je ook hier het grotere vuil eerst verwijderen, maar ga hierbij niet te hard schrobben want dit zou het hout kunnen beschadigen. Gebruik daarom een borstel met zachte haren.

 

 

 

Kan je groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger?

Ja, in principe is dit een relatief snelle en effectieve manier om de groene aanslag te bestrijden na een behandeling met groene aanslagreiniger. Toch wordt het in principe afgeraden om deze methode toe te passen, omdat je de ondergrond ermee kan beschadigen. Dit zal niet gebeuren na één of twee maal een hogedrukreiniger te gebruiken, maar als je dit jaar na jaar doet, zullen zowel houten als stenen ondergronden stilaan poreus worden. Hierdoor komen groene aanslag, algen en mos veel sneller terug. Daarnaast kunnen de voegen tussen je tegels barsten en wegspringen door een te hoge druk. Zonde! Ga daarom liever aan de slag met een drukspuit als je het product wil vernevelen.

 

 

Kan ik chloor of azijn gebruiken?

Wil je dat je andere planten en het gazon de behandeling overleven? Dan is het niet aan te raden om huishoudmiddeltjes zoals chloor of azijn te gebruiken om de groenaanslag aan te pakken. Probeer deze producten te vermijden in de tuin, want ze kunnen schadelijk zijn voor het milieu, planten en dieren. Bovendien zijn chloor, azijn en bleekwater vrij agressief voor de ondergrond en kan met name hout hier zwaar door aangetast worden. Gebruik deze producten dus uitsluitend binnen, want ze horen niet thuis in de natuur.